Summa sidvisningar

lördag 30 maj 2015

Att sätta ord på sina tankar - förberedande läxor och diskussioner



Att hitta sig själv

Det är inte alltid lätt att veta vad man tycker, speciellt inte när man är barn eller tonåring. Som lärare har du en stor möjlighet att hjälpa eleverna att hitta sig själva. Man har också en möjlighet att påverka åsikterna, att få eleverna att tänka positivt om sig själv, om kunskap och om vad som är viktigt egentligen.

Ett sätt att befästa sina tankar är att sätta ord på dem. Har man skrivit eller sagt vad man tycker växer tanken och blir starkare. Detta kan givetvis både vara negativt och positivt, men bara vetskapen om att det fungerar på detta sätt gör att man kan använda sig av detta som en metod för att ge eleverna ett positivt synsätt.  

Förberedande läxor och diskussioner, som lyfter elevernas självkänsla, övar dem på att lyssna, återberätta, 
tänka själva och framföra sina egna åsikter!

Att eleverna får diskutera, framföra sina åsikter och lyssna på vad klasskamraterna anser hjälper dem att hitta sig själva. För att ta reda på vad man själv tycker bör man ta till vana att även lyssna på vad andra tycker, då man lär sig mycket av att se saker från olika perspektiv.

Vi jobbar mycket med detta i skolan. Varje vecka är minst en läxuppgift förberedande för just detta. Ett sätt är att eleverna får något att fundera över; en läxa som de ska göra hemma och ta med till skolan. Några väljer att skriva ner sina tankar, några skriver stödord eller korta meningar medan andra väljer att göra läxan helt muntligt. Det är okej att inte ha ett papper med sig, bara man har sina åsikter med sig och det har eleverna verkligen.

Ganska ofta delar vi in eleverna i tre grupper med ca 8 elever/grupp. Den gruppstorleken är lagom. Här får de turas om att berätta och när en pratar lyssnar de andra. När alla har fått prata kan det bli engagerande diskussioner i samband med att de ska försöka sammanfatta vad de har pratat om. De gillar dessa läxor. Att få tillfälle att diskutera, vare sig det är i en pardiskussion, i mindre samtalsgrupper eller i helklassen hjälper till att forma egna tankar hos eleverna. De växer i sin personlighet.

Ämnen som vi tagit upp kan vara alltifrån nyheter till filosofiska livsfrågor; vad som händer ute i världen, vad som är viktigt i livet, hur man blir en bra vän, hur en bra lärare ska vara, vad som är bra med att läsa böcker, vad man blir glad av eller vad som kan vara skrämmande. Det var här Konfucius idéer diskuterades och vi har även tagit upp den klassiska frågan ”om glaset är halvtomt eller halvfullt?”

Ibland har de fått i uppgift att berätta om ett tillfälle när de blev väldigt glada, vad de gjort för något roligt då de var små eller vad de drömt om. Andra gånger har de fått i läxa att göra något hemma och sedan diskutera hur det gick. Det kan vara att gå ut och springa/jogga, läsa en dikt och ha åsikter om den, se på ett nyhetsprogram, diska en middagsdisk eller tvätta kläder hemma. 

Vi har givetvis också pratat om regler, hur vi vill att andra ska vara mot oss och vad man ska tänka på. När man pratar om vilka konsekvenser olika handlingar eller kommentarer kan ge, så öppnas elevernas ögon.  Vid dessa diskussioner har eleverna efteråt sagt att de lärt sig mycket om vad som är viktigt att tänka på. Oftast har de inte alls tänkt på konsekvenserna innan, vilket inte är så konstigt för det är något man blir bättre på i takt med att man mognar.

Nu i fyran har jag, som lärare, bestämt vad de ska göra och vilka ämnen vi ska ta upp, men i takt med att eleverna blir äldre får de vara med och påverka innehållet mer och mer.

Min åsikt är att om man lyckas med att höja elevernas självförtroende, får dem att våga framföra sina åsikter 
och samtidigt med detta skapar tillfällen 
där får öva sig på att lyssna på varandra … 
Ja, då har man som lärare lyckats riktigt bra med sitt jobb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar