Summa sidvisningar

söndag 17 maj 2015

Tänk positivt


Maktspelet

Jag läser just nu Henrik Fexeus bok ”Maktspelet, konsten att ta kontroll”(2014) . På baksidan står det att boken ska ge idéer om hur man på ett positivt sätt lär sig använda makt. Jag har läst halva boken nu och den är lättläst och värd att läsa. Det är en positiv bok!

Ett kapitel handlar om att man kan få andra att göra som man vill genom att lyfta fram och se de egenskaper man vill förstärka. Vill man att en person(elev)ska bli mer empatisk, ska man alltså berömma alla tillfällen då han/hon visar empati. Detta påverkar mer än tillrättavisningar! Här kommer ett citat från boken ” Barn som får höra att de verkar bry sig om sin handstil börjar omedelbart förbättra den”. (s. 69).

Fexeus skriver också att en stor del av en vår självuppfattning baseras på vad andra säger till oss.  Det gäller därför att behandla människor ”som om att de är precis så som man vill att de ska vara”, eftersom man blir den ”man får höra att man är”. Här tar han upp ett exempel från en skola, där alla elever i en klass fick höra att de var mer intelligenta än de andra barnen på skolan och genast började eleverna i den klassen prestera bättre på proven.

När man vill att någon ska klara av ett mål, och det vill vi ju i skolan, ska man enlig Fexeus påtala framsteg. Ju närmare en person är att nå målet, desto mer anstränger han/hon sig. Om man ska översätta detta till skolvärlden så gäller det alltså att visa eleverna hur mycket de redan kan, att synliggöra resultat och verkligen visa att målet närmar sig. ”Du är nästan där!”

När man läser boken verkar allt så lätt, det är ungefär som om att man kan trolla. Riktigt så busenkelt kanske det inte är. Samtidigt kan det också vara så att det ibland faktiskt är lättare än man tror, för visst påverkas man av omvärlden, alla vet att känslor smittar och man speglar sig själv i dem man möter.

I idrottsvärlden pratar man om mental träning; att man ska se inre bilder av att man själv lyckas för att nå framgång. Ett positivt tänkande är också något som Rita Pierson påpekade, med stor tydlighet, i sitt ”TED-talk” från 2013. Jag skrev om detta den 27/3 i mitt inlägg ”Den viktiga läraren”.  Även John Hattie lyfter fram att läraren stora möjligheter till påverkan: ”Förtroende för att vi kan ändra är ett starkt förebud om förändring”. Med andra ord; när någon tror på dig börjar du tro på dig själv!

Vad kan vi i skolan kortfattat ta till sig av detta?
  
Tänk positivt … och det blir mer positivt!
Lyft fram det som är bra … och du förstärker det!
Visa vägen mot målet, genom att se framstegen!

Man kan förändra vad en annan människa tänker om sig själv, detta tror jag fullt ut på. Henrik Fexeus har rätt! … Oj, det här är makt! Som lärare har man makt och det gäller att förvalta makten väl.  Läs gärna boken, den är intressant! Citatet nedanför är också något jag tror på.







1 kommentar: