Summa sidvisningar

söndag 8 november 2015

Sömn och sömnbrist


Vi bör sova ca en tredjedel av våra liv!

God sömn är en förutsättning för att kropp och själ ska fungera. Problemet är att hälften av alla vuxna känner att de helt enkelt inte har tid att sova.
Våra sömnproblem har ökat kraftigt de senaste trettio åren. I snitt sover vi drygt sex timmar per natt, vilket är alldeles för lite

Så mycket sömn behöver vi
Barn 7-12 år: minst tio timmar
Tonåringar: 9–10 timmar
Mellan 20-65 år: Mellan 7–9 timmar
Över 65 år: 6 -7 timmar

Sömnen är nödvändig för att kroppen ska kunna återhämta sig och för vår mentala hälsa. Hjärnan återställs, får nytt bränsle och gör sig av med skräp och skadliga ämnen. Minnesförmågan byggs upp och förbättras, minnen och upplevelser bearbetas och lagras. Kroppen repareras, nya celler bildas. Stresshormoner bryts ner och immunsystemet stärks. God sömn hjälper oss också att hålla vikten.
Därför är det viktigt att sova (1 minut)  https://www.youtube.com/watch?v=k7pR460bqW0

 
Sömn – dygnets viktigaste aktivitet (2 minuter)   https://www.youtube.com/watch?v=gRzYes7P97A

Långvarig sömnbrist kan orsaka depression, humörsvängningar, viktuppgång, diabetes och ökad risk för hjärt- och hjärnsjukdomar. Det blir svårare att hantera stress. Reaktions- och koncentrationsförmågan försämras och det blir svårare att komma ihåg och lära sig saker. Immunförsvaret försämras kraftigt, redan efter en enda natts dålig sömn ökar risken att bli sjuk. Hjärnan kan återhämta sig efter en natts sömnbrist, men långvariga sömnproblem innebär att vi förlorar hjärnceller och ökar risken för demenssjukdomar som Alzheimer.

Sömnen är mycket viktig för barn och ungdomar. En växande kropp behöver sömn. Då bildas även en stor mängd hormoner, som tillväxthormoner och hjärnan utvecklas. Sover man för lite försämras inlärning, koncentration och prestation.

De första timmarna består sömnen mest av djupsömn med kortare perioder av drömsömn. Det är här kroppen återhämtar sig. Under sista delen är det mest drömsömn. Då behandlar hjärnan emotionella intryck och starka upplevelser under dagen. Allt bearbetas och sorteras. Den här delen är också viktig för ämnesomsättningen.

Om du bara sover tre timmar en natt kompenserar kroppen detta genom att sova mer djupsömn följande natt. Samtidigt tappar du mycket drömsömn. Om du hela tiden lider av sömnbrist är det drömsömnen som blir lidande. Livskvalitén i stort påverkas.

Varför prioriterar vi inte sömnen? Varför anser vi oss inte ha tid att sova? Kanske beror det på att vi vet för lite om hur viktig sömnen är och då kanske det här inlägget kan hjälpa till.

Råd för att sova bättre
  • Ha tyst, mörkt och svalt i sovrummet. Inga elektriska apparater eller ljud som stör.
  • Försök ha en regelbunden dygnsrytm.
  • Slappna av mentalt och fysiskt innan minst 1 timma innan läggdags.
  • Undvik att äta, röka, dricka kaffe eller alkohol sent på kvällen.
  • Använd inte surfplattor, mobiltelefoner och datorer innan läggdags. De avger ett ljus som lurar kroppen att det är dag, vilket sänker nivåerna av sömnhormon.
  • Undvik stress
  • Undvik att sova på dagen, men för några kan en kortare tupplur mitt på dagen vara bra för att rensa hjärnan.
  • Motionera på dagtid.
  • Se till att få minst 30 minuter dagsljus och frisk luft om dagen

Tips till dig som har svårt att sova  (3 minuter)

Läs mer om detta och se på fler filmer som handlar om sömn/sömnbrist på:






1 kommentar:

  1. Intressant att läsa och bra information för många, oavsett ålder!

    SvaraRadera