Summa sidvisningar

söndag 20 september 2015

Hållbar utveckling? Haven dör!

Larmrapport om massdöd i världshaven!

Världsnaturfonden publicerade en larmrapport i veckan! ”Living Blue Planet Report” visar att världens marina arter, allt från fiskar och marina däggdjur till sjögräs och koraller dör i rasande takt. I genomsnitt har hälften av allt liv i havet raderats ut mellan 1970 och 2010. Haven förser oss med hälften av det syre vi andas och absorberar nästan en tredjedel av människans koldioxidutsläpp. Nära tre miljarder människor är beroende av haven för sitt dagliga proteinintag. 

Vi fiskar för mycket fisk och vi fiskar på fel sätt
Människor världen över äter i dag i snitt 19,2 kilo fisk per person och år. På 1960-talet var siffran 9,9 kilo. Lägg därtill att jordens befolkning då inte ens var hälften så stor som den är i dag. Värst drabbade är matfiskar som tonfisk och makrill, de har minskat med 74 %. En fjärdedel av alla slags hajar och rockor är på väg mot utrotning. Sköldpaddor och valar blir oavsiktliga offer för djuphavsfiske.

En enda generation människor har skadat haven allvarligt genom att fånga fisk i snabbare takt än den kan föröka sig. WWF hävdar att världens fiskeflotta i dag är 2 till 3 gånger större än vad som är hållbart. Utfiskningen sker allra snabbast i Asien där Kina, Japan och Koreas fiskeflottor blir allt större och därför också söker sig till tidigare orörda fiskevatten.

Ett stort problem är också det ohållbara fisket, som bottentrålar på ner till 2000 meters djup, förstör havsbottnen och sätter ett hårt tryck på våra djuphavslevande arter. I allmänhet ger trålning också stor bifångst av exempelvis sköldpaddor och valar som går en grym död till mötes.

Vi smutsar ner haven
Koldioxidutsläppen ökar, den globala uppvärmningen ökar och nedskräpningen ökar.
Enligt WWF dumpas åtta miljoner ton plast i haven varje år. Det motsvarar 15 stora soppåsar per meter kustlinje i världen. Lägg då till att mängden sopor beräknas fördubblas under de närmaste tio åren.

 Två filmer värda att se på




Korallreven dör
Över hälften av världens korallrev är borta. Korallrev upptar mindre än en procent av havens yta, men de är hem för en tredjedel av alla arter. Enligt den nuvarande prognosen, som bygger på att temperaturen fortsätter att öka i samma takt som den gör i dag, kommer världens korallrev vara borta innan år 2050.


Jordens arter minskas också
Även på land närmar vi oss en kritisk situation för jordens arter. Forskare är nu övertygade om att vår planet är på väg in i en period av massutrotning, något som, vad vi känner till, skett vid fem tidigare tillfällen. Det senaste var för omkring 65 miljoner år sedan och innebar slutet för dinosaurierna. Och den här gången är det inte asteroider eller vulkanutbrott som orsakar katastrofen: Det är vi själva och hur vi jagar, förorenar och påverkar klimatet på lång sikt. Däggdjursarter försvinner just nu 20 till 100 gånger snabbare än de gjort under de senaste århundradena.


I december kallar FN till klimatmöte i Paris.
Med publiceringen hoppas WWF sätta havens välmående på agendan när världens ledare träffas i Frankrike.

Organisationen vill se ett verkställande av överenskommelsen att skydda 10 procent av världens havsområden, jämfört med nuvarande 3,4 procent, innan år 2020. Det finns också exempel på hur regleringar kan leda till att fiskbestånd börjar öka efter att ha fiskats för hårt. Torskens återhämtning i Nordsjön är ett sådant exempel.

EXEMPEL PÅ VAD DU KAN GÖRA REDAN IDAG!
Läs mer om detta på miljöportalen: http://www.miljoportalen.se/bo-leva/vad-kan-du-goera-foer-miljoen
  • Undervisa om detta i skolan; visa filmerna, läs om vad rapporten visar och ta till oss budskapet!
  • Ät miljösmart! Konsumera medvetet och undvik t.ex. utrotningshotade och rödlistade fiskar. MSC och Världsnaturfonden guidar till vilken sorts fisk och skaldjur som kan konsumeras hållbart.
  • Sopsortera 
  • Begränsa din överkonsumtion och slöseriet med resurser
  • Skänka pengar till t.ex. WWF
  • Spara på energi
  • Tänk också på att du, som turist, påverkar till miljöförstöring. Kan man ändra på detta och ta mer hänsyn?






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar