Summa sidvisningar

måndag 30 maj 2016

Planeten Mars

Titta på Mars ikväll!


Ikväll, den 30 maj, kommer planeten Mars att synas klart på himlen och den kommer att se enormt stor ut, större än vanligt. Eftersom vädret är med oss kommer många att ha en stor chans att få se fenomenet som syns från kl. 20.00 till midnatt! 

Detta beror på att vi nu är så nära Mars som vi kan komma. Detta fenomen händer med 2 års mellanrum. Ikväll är det dags igen! 

Avståndet mellan Mars och jorden kommer att vara cirka 76 000 000 kilometer. Planeten kommer att synas 20.00 – 00.30. Mars står ganska lågt på himlen under sommarhalvåret, en liten bit över horisonten i sydlig riktning. Det säkraste sättet att se planeten Mars ikväll är att hitta en hög punkt där horisonten är fri.

Solen kommer att lysa upp Mars. Jorden förmörkar inte Mars ikväll och därför kommer Mars att lysa ungefär lika starkt som planeten Jupiter, som är himlens näst ljusstarkaste planet efter Venus. 

Fakta om Mars
Temperatur i solsidan -33 grader C
Temperatur i skuggsidan -58 grader C
Atmosfären består mest av koldioxid
Ett dygn är drygt 24 timmar och ett år är 687 dygn
Mars har 4 årstider, precis som på jorden här i Sverige

Vid polerna finns is, alltså vatten, och det är möjligt att det kan dölja sig mer vatten under markytan. Mars har en mycket tunn atmosfär, som människan aldrig skulle kunna andas i. Den är dock tillräcklig för att det ska blåsa över planeten och i öknarna kan det bli rejäla landstormar   

Mars är döpt efter romarnas krigsgud, och under antiken följde krigsherrarna planetens rörelse för att försöka utläsa när man skulle börja kriga. Det gällde att ha Mars med sig. 

Man har också trott att det är planeten Mars som påverkat elände som t.ex. pest och svält. 

Symbolen för Mars är samma symbol som för manlighet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar