Summa sidvisningar

lördag 14 maj 2016

Mindfulness

Stanna upp en stund

Mindfulness är ursprungligen ett buddhistiskt begrepp. Det handlar om att bli medveten om nuet. Vi kan inte påverka gårdagen och vi vet inget om morgondagen, men nuet kan vi påverka både genom tankar och handlingar.

Träning i medveten närvaro används ofta i psykoterapi för personer som lider av t.ex. stress, ångest och nedstämdhet. När man är stressad och har ångest tänker man ofta på det som kommer hända i framtiden, man oroar sig för det som inte ännu har hänt istället för att vara i nuet. Vid nedstämdhet är det vanligt att man ältar det som redan har hänt och är på samma sätt inte heller då i nuet.


När man lever mer i nuet uppfattar man saker och ting mer som de är och förmågan att fatta kloka beslut, göra nya val och ta nya steg i livet ökar. Man lär känna sig själv bättre och kan därför lättare hantera problem och svårigheter som dyker upp.

Man kan gå på kurser eller få hjälp med meditation, koncentrationsövningar som inriktar sig på ett positivt medvetet tänkande eller yoga av olika slag, fast det går att jobba på detta på egen hand också.

Man kan träna medveten närvaro i det mesta man gör i sin vardag, som när man äter, lagar mat, diskar, pratar med någon, promenerar eller lyssnar på musik. Närvaron ökar genom att man gör en sak i taget och då fokuserar på det man gör och upplever.


Gör en kroppsskanningen
Ge dig själv 10 till 15 minuter.

  • Hitta en bekväm stol eller ligg ner.
  • Blunda och andas djupt och långsamt.
  • Börja med att fokusera din uppmärksamhet på fötterna.
  • Koppla bort spänning, smärta och stress.
  • Ta djupa, långsamma andetag.
  • Flytta din uppmärksamhet långsamt uppåt; smalbenen och knän, lår och höfter, nedre delen av ryggen och buk, bröst och övre rygg, nacke och axlar, och slutligen huvudet. Lägg märke till hur varje del av kroppen mår bra av att du fortsätter att andas långsamt.


Ta hjälp av en behaglig röst ! 
Här kan du hitta gratis mindfulnessövningar. 
Det är väl värt att prova! 


Mer information finns här:




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar