Summa sidvisningar

onsdag 30 december 2015

What makes a good life?

Vad gör människor lyckliga?

Långa studier från Harvarduniversitetet har svaret. I 75 år har studien pågått. I intervjugruppen finns både rika och fattiga. Även deras familjer och läkare har ingått i studierna. 
Lyssna på ännu ett inspirerande TED-talk. 

Pengar och makt var inte svaret! Nej, ett bra liv är byggt på goda relationer!



Bra relationer gör oss lyckliga; parrelationer, familj, släkt, vänner, arbetskamrater, sociala uppdrag mm. Det handlar inte om att bara träffa en massa människor, det handlar om att bry sig om varandra, om värme, glädje, trygghet, vänskap och livskvalité. Detta påverkar även hur man mår fysiskt, man blir friskare när man har bra relationer. Hjärnan påverkas också positivt av trygghet och gemenskap för minnet blir bättre.

Ensamhet som man inte själv valt och som ger ensamhetskänsla är inte bra, men ensamhet som är självvald är bättre än dåliga relationer. Att leva i en destruktiv miljö påverkar mest negativt.

Det finns ingen ”Quick fix” till lycka, inga tabletter eller snabb terapi. Skratt, vänskap, trygghet och att känna sig behövd är det bästa receptet.  Vi som jobbar med människor t.ex lärare och som trivs med jobbet och alla kontakter där får på köpet en bättre hälsa. Jag tycker det låter bra! 

There isn't time
so brief is life 
for bickerings, apologies, heartburnings, 
callings to account. 
There is only time for loving

Mark Twain(Letter to Clara Spaulding, 20 August 1886)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar