Summa sidvisningar

måndag 13 juni 2016

Fisken äter mikroplast

Mikroplast hotar fiskarna

Forskare har bevisat att fisklarver i Östersjön blir mindre, slöare och dummare av att äta mikroplast. Trots det väljer fiskyngel mikroplast framför sin naturliga föda. Detta kan bli en katastrof. 

Foto: Illustrerad vetenskap
På bilden syns en ”fisklarv”. I den röda cirkeln ser man 0,1 millimeters plastkulor och dessa hamnar i ficklarven. (En fisklarv är en "bebisfisk" i stadiet mellan fiskägg och ungfisk som ännu inte har fullt utvecklade fenor eller fiskfjäll.)

Vi släpper ut en massa plast i havet, 8 miljoner ton, vilket motsvarar en full sopbil varje minut. Abborrens fisklarver äter hellre äter plast än djurplankton. De som ätit mikroplast är mindre och svagare, det farliga ämnet i mikroplaster gör också att de slutar reagera på dofter från rovfiskar. Svaga och långsamma fisklarver blir lätta byten för rovfisk. Det gör att de slutar vara rädda och blir uppätna. Det här kan få konsekvenser för hela näringskedjan och kan leda till fiskdöd i haven.

De svenska forskarna kopplar ihop nedgången av abborrar i Östersjön med ökad fisklarvsdöd. Mikroplasten är en möjlig förklaring och forskarna har också sett liknande tendenser hos flera fiskar som lever i korallrev. Nästa steg för de svenska forskarna är att avgöra exakt hur mikroplasten påverkar fiskarna och vilken typ av mikroplast som är värst för dem.

Läs mer här:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar