Summa sidvisningar

onsdag 15 juni 2016

Mikroplast på fotbollsplaner kan vara giftigt


Baksidan med konstgräsplaner 
och gummimattor




I konstgräsplaner finns återvunnet material från bildäck. Nu undersöks det hur stora hälsoriskerna är vid användning av återvunnet däckmaterial i konstgräsplaner.

Det vanligaste är att man lägger konstgräs på fotbollsplaner, men det finns även på vissa golfbanor och på offentliga platser, som t.ex. vid lekplatser, innegårdar eller rondeller. 

Nationellt sett hör konstgräsplaner till de enskilt största källorna av mikroplast. Mikroplast förorenar våra hav och konstgräsplaner är en av bovarna vad gäller nedskräpning. Vi vet att det är dåligt för naturen med mikroplast, att fiskar äter plasten och blir sjuka, men det vi inte vet är hur mycket av mikroplasten från konstgräsplaner som hamnar i havet eller sjöar och vattendrag, och vilka effekter dessa mikroplaster får på vattenmiljön. 

De finns ämnen som blandas i plast för att ge dem speciella egenskaper, och ofta är de giftiga. Dessa gifter kan läcka ut i djur som äter plastpartiklar.

Forskare är oense om hur farligt mikroplast är för människor. Några forskare hävdar att det är så farligt att barn inte bör leka på konstgräsplaner och att det är farligt för hälsan att spela fotboll på konstgräsplaner, medan andra menar på att detta inte kan bevisas.

På allt fler lekplatser byts sanden ut under gungor och lekställningar mot tjocka fallskydd av stötdämpande plast. Vilken sorts plast fallskydden görs avleder vilka ämnen som tillsätts vid gjutningen kan variera. Enligt Naturskyddsföreningen avger fallskydden stora mängder av ämnen som styren, toluen och bensen. Ämnet styren är hormonstörande, cancerframkallande och misstänks för att ge fosterskador. Toluen är också skadligt för foster och bensen är skadligt för allt liv i vattnet.

Naturvårdsverket, FN och EU jobbar nu med förslag som ska bromsa utsläppen av mikroplaster från alla källor. 


På Borås arena byter man nu i juni 2016 ut den tidigare gummi- och plastmattan mot ett underlag av kork. Detta sker av flera skäl, men ett är miljön.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar