Summa sidvisningar

onsdag 30 december 2015

What makes a good life?

Vad gör människor lyckliga?

Långa studier från Harvarduniversitetet har svaret. I 75 år har studien pågått. I intervjugruppen finns både rika och fattiga. Även deras familjer och läkare har ingått i studierna. 
Lyssna på ännu ett inspirerande TED-talk. 

Pengar och makt var inte svaret! Nej, ett bra liv är byggt på goda relationer!



Bra relationer gör oss lyckliga; parrelationer, familj, släkt, vänner, arbetskamrater, sociala uppdrag mm. Det handlar inte om att bara träffa en massa människor, det handlar om att bry sig om varandra, om värme, glädje, trygghet, vänskap och livskvalité. Detta påverkar även hur man mår fysiskt, man blir friskare när man har bra relationer. Hjärnan påverkas också positivt av trygghet och gemenskap för minnet blir bättre.

Ensamhet som man inte själv valt och som ger ensamhetskänsla är inte bra, men ensamhet som är självvald är bättre än dåliga relationer. Att leva i en destruktiv miljö påverkar mest negativt.

Det finns ingen ”Quick fix” till lycka, inga tabletter eller snabb terapi. Skratt, vänskap, trygghet och att känna sig behövd är det bästa receptet.  Vi som jobbar med människor t.ex lärare och som trivs med jobbet och alla kontakter där får på köpet en bättre hälsa. Jag tycker det låter bra! 

There isn't time
so brief is life 
for bickerings, apologies, heartburnings, 
callings to account. 
There is only time for loving

Mark Twain(Letter to Clara Spaulding, 20 August 1886)


tisdag 15 december 2015

Elevinflytande

Elevinflytande - ordets betydelse


Eleverna i klass 5 fick frågan om de upplevde att det finns elevinflytande. Några var väldigt tveksamma till detta och det kom lite konstiga svar. Själv blev jag mycket förvånad för jag anser att eleverna har ganska stort inflytande och vid andra tillfällen har de sagt att de tycker att de får vara med och bestämma precis lagom mycket

Dagen efter tog jag och frågade dem vad ordet ”elevinflytande” betyder. Svaren förvånade mig ännu mer, för de visste inte alls vad ordet betydde. De flesta trodde att det betydde att kunskap flyter in lätt och att en med ”elevinflytande” då skulle har mycket lätt för att lära sig allt. Det kom några andra gissningar också, men alla var totalt fel. Jag fick förklara vad ordet står för och då började de skratta och sa att det har de ju. De kände att de får vara med och påverka en hel del, att de får välja mellan olika saker, att de får komma med egna idéer, ta initiativ och att vi lärare lyssnar på dem.


Vi tar så lätt för givet att barn kan alla ord och begrepp som vi vuxna använder och glömmer bort att fråga om de förstår. Elevinflytande ska vi absolut fortsätta med att ha, eleverna blir ju självklart mer motiverade när de får vara med och påverka sitt arbete.


”Om elever upplever reellt inflytande över undervisningens innehåll och hur den utförs har det visat att de lär sig mer, blir mer engagerade och tar mer ansvar.”(Skolverket)



torsdag 10 december 2015

Spelar läsning någon roll?


A wish just before Christmas


Att upptäcka böckers värde. Att njuta av att stilla och tyst läsa en bok. Att varva ner, ta en paus från den snabba omgivningen och sjunka ner i bokens värld. Att hitta de inre bilderna och få igång sin egen fantasi och sedan längta efter mer och fler böcker. 

Detta är vad man önskar alla! 

De flesta läser i skolan, men alltför få läser på sin fritid. 
Att lära sig läsa, läsa snabbt och förstå det man läser är något av det viktigaste i skolan! 


Spelar läsning någon roll?

  • Nio av tio ord vi använder har vi lärt oss från skriven text. 
  • En sjuåring har ett ordförråd på ca 5000 -7000 ord.
  • En sjuttonåring som läst och/eller lyssnat regelbundet till texter har ca 50 000 – 70 000 ord i sitt ordförråd.
  • En sjuttonåring som inte har läst/lyssnat till texter har endast ca 15 000 – 17 000 ord i sitt ordförråd.

Så stor är skillnaden!

  • En vuxen behöver ett ordförråd på minst 50 000 ord för att klara sitt dagliga liv, för att hänga med i nyhetssändningar och för att kunna förstå normal tidningstext, instruktioner och anvisningar vi stöter på i livet.


Så visst spelar läsningen roll!

Källa: Mats Myrberg (Professor i specialpedagogik) Ingvar Lundberg (Professor i psykologi) 

Läsvärt är också vad läsforskaren Mats Myrberg säger om högläsning 
i en artikel ur ”Forskning och Framsteg från 2012-06-20.