Summa sidvisningar

lördag 21 februari 2015

Vad gör lärarna på arbetstiden?

GRUNDSKOLLÄRARENS ARBETSTID

Skolverket har gett ut en rapport om vad lärare på grundskolan gör på sin arbetstid. På sidan 24 finns den här bilden. Jag tycker att den är intressant, men jag undrar om den stämmer för mig? Kanske, kanske inte...

Titta på bilden nedanför, räkna lite själv och fundera!

Syftet med rapporten är att öka kunskapen om hur grundskollärares tidsanvändning ser ut öka förståelsen för vilka konsekvenser detta kan ha. 

Målet är att rapporten ska fungera som underlag för diskussion om lärares yrkesvardag och villkor bland skolans huvudmän, politiker, tjänstemän, rektorer och lärare.

Författarna har intervjuat lärare och rektorer i 10 grundskolor. 
Ni hittar hela rapporten på skolverkets webbsida. Man kan ladda ner den som pdf.



torsdag 19 februari 2015

Hållbar utveckling


Hållbar utveckling

Hållbar utveckling är ett angeläget och viktigt ämne för alla. Såväl i Sverige som runt om i världen engagerar sig många olika aktörer i ämnet. 

Vad kan vara mer entreprenöriellt än att få igång eleverna att tänka i banor som går mot en hållbar utveckling för jordklotet och för alla som bor på jorden?

Det är flera olika faktorer som påverkar utvecklingen och det finns mycket information om detta på Internet. Här finns länkar till olika webbsidor.

 Hållbar utveckling 
Hållbar utveckling i undervisningen handlar om att få barn, ungdomar och vuxna att förstå förutsättningarna för hållbar utveckling, enligt läroplanernas och kursplanernas kunskapskrav. Undervisning i hållbar utveckling ska bedrivas på ett sätt som förbereder eleverna på ett aktivt deltagande i samhället och som utvecklar deras förmåga att ta ett personligt ansvar för sitt handlande. Ett lärande för hållbar utveckling karakteriseras av
  • demokratiska arbetssätt
  • kritiska förhållningssätt
  • ämnesövergripande samarbeten
  • mångfald av pedagogiska metoder
  • delaktighet och inflytande
Källa: http://www.skolverket.se/skolutveckling/miljo-och-halsa/hallbar-utveckling 


De stora frågeställningarna är:
1. Vad kan vi göra i skolan för att öka hållbarheten?
2. Hur ska vi utforma en undervisning som …


  • utgår från elevens verklighet
  • ställer eleven inför val
  • ökar elevernas tilltro till sin egen förmåga
  • låter flera olika perspektiv komma till tals
  • ger eleverna möjlighet att kritiskt granska och värdera information
  • ger eleverna möjlighet att ta ställning, att kommunicera och handla
  • låter eleverna genomleva demokrati
  • lyfter etiska värden
  • låter processer ta tid
  • inte alltid startar i basfakta för att senare ta upp värderingsfrågor

Ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet?
  

   Ekologisk hållbar utveckling
Ekologisk hållbar utveckling handlar om kunskapen om naturen och dess funktion samt hantering i samhället av dessa naturresurser. Till detta kan också läggas till kunskap om de olika miljöproblemen. Förslag på nyckelord: naturresurser och hur de används, ekologi, kretslopp, miljöproblem ...

 Social hållbar utveckling
Social hållbar utveckling handlar om att människor får kunskap om sin sociala position och förvärvar kunskaper och resurser så att de kan nå eller behålla en hållbar situation. Att vi får våra mänskliga basbehov tillfredställda. Förslag på nyckelord: hälsa, samhällets funktion, alla olika gruppers i samhället (oavsett genus, etnicitet, ursprung, ålder och sexuell läggning) delaktighet i samhällssystem, mänskliga rättigheter, freds- och konfliktlösning ...

Ekonomisk hållbar utveckling
Ekonomisk hållbar utveckling handlar om ekonomiska samhällsstudier med fokus på naturresursfrågor. Där studeras ekonomi som ett medel för att uppnå mål som har med social och ekologisk hållbar utveckling att göra. Förslag på nyckelord: resursanvändning, relationer mellan länder, fattigdomsbekämpning, förändrade konsumtionsmönster, minskad och/eller ökad befolkningstillväxt, beslutsfattande, miljöskatter och avgifter...


Håll Sverige Rent erbjuder kostnadsfritt material och inspiration till förskolor och skolor, bland annat genom certifieringen Grön Flagg. Här finns idéer till undervisningen och lärarhandledningar, till exempel batteriskolan, skräp på schemat och guide till arbete med klimat och energi.
Den Globala Skolan (Universitets- och högskolerådet) har som mål att på ett nära och effektivt sätt stärka skolans möjlighet att utbilda morgondagens vuxna i att ta ansvar för en hållbar utveckling i ett mångkulturellt samhälle. Sedan år 2000 erbjudes därför utbildning för skolpersonal inom lärande för hållbar utveckling och interkulturell förståelse.
Naturskyddsföreningen är en ideell förening och Sveriges största miljöorganisation som startade för över hundra år sedan av en grupp vetenskapsmän. Konstnärer som Anders Zorn och författare som Selma Lagerlöf anslöt sig, och med tiden har SNF växt till 192 000 medlemmar.
Naturskyddsföreningen
Energimyndigheten verkar inom olika samhällssektorer för att skapa villkoren för en effektiv och hållbar energianvändning och en kostnadseffektiv svensk energiförsörjning.

Movium är Sveriges lantbruksuniversitets tankesmedja för hållbar stadsutveckling. Movium har nationellt samordningsansvar för att utveckla och kommunicera kunskap om stadsmiljöer för barn och unga. Movium arbetar sedan länge med utformning och användning av skolgårdar och förskolegårdar för lek och utomhusbaserat lärande. Movium anser att dessa miljöer är centrala för barns och ungas utveckling på och utanför skoltid, men också att de är viktiga grannskapsresurser i stadsväven.

WWF, World Wide Fund for Nature, är en oberoende och partipolitiskt obunden naturvårdsorganisation med närmare fem miljoner supportrar runt om i världen och verksamhet i över 100 länder.
UNEP är FN:s miljöprogram och de arbetar med att inspirera, informera och underlätta för länder och organisationer att jobba för en förbättrad livskvalitet utan att skada miljön. Miljöprogrammet bedriver inte främst egna projekt utan samordnar andra FN-organs arbete inom området miljö och hållbar utveckling.
UNDP är FN:s globala nätverk för utveckling, som arbetar för förändring och sammanlänkar länder med kunskap, erfarenhet och resurser som hjälper människor att förbättra sina liv.
Hållbar utveckling är ett övergripande mål för regeringens politik och ska därför integreras i alla politikområden. Läs mer om regeringens politik för hållbar utveckling.
Unesco är det FN-organ som har det övergripande ansvaret för arbetet med hållbar utveckling. ASPnet är ett skolnätverk som startades 1953 av Unesco. Idag deltar flera tusen utbildningsinstitutioner från närmare 200 länder, allt från förskolor till lärarutbildningar.
Nätverket Lärande för Hållbar Utveckling (LHU) driver på arbetet med lärande för hållbar utveckling, både lokalt och globalt. Detta sker bland annat genom erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling.
Utenavet är ett nationellt nätverk för främjande utomhusbaserat lärande. Utenavet verkar för att natur- och kulturupplevelser ska bidra till att öka måluppfyllelsen i skola och förskola. Den som regelbundet vistas i skog och mark och park kan utveckla en starkare känsla för naturen och ett större miljöengagemang. Detta har betydelse i arbetet för en hållbar utveckling.
Utenavet

Mer om”Hållbar utveckling” på Internet:

måndag 16 februari 2015

Konfucius del 1 - Filosofi för 11-åringar


LITE FILOSOFI 

Detta kommer eleverna i min fyra att jobba med. Jag har låtit äldre elever jobba med detta innan, men jag tror att det går bra att göra med elvaåringar också! Att tänka till, ta ställning samt berätta och förklara för andra hur man tänker är viktigt. Det är ett sätt att utvecklas och lära känna sig själv.

Nu ska du tänka till. 
Vad är viktigt för dig? 
Vad känns rätt?

Det finns en massa kända talesätt, 
tankvärda saker som människor har sagt.
För ca 2500 år sedan levde en man kallad Konfucius
Han är känd för sina värderingar.


DIN UPPGIFT
1.     Läs om Konfucius.
2.     Välj ut fem av hans idéer, det finns lista här nedanför.
3.     Skriv ner vilka fem idéer du väljer.
4.     Du kommer att sitta i en grupp, där ni alla får berätta vilka idéer ni valt och även tala om varför ni valde dem.

Konfucius (551-479 f Kr).
Han var en kinesisk filosof och konfucianismens grundare. Konfucianismen lägger framförallt stor vikt vid de traditionella kinesiska sederna, som anses viktiga för ett gott samhälle, en god moral, och ett gott liv. 

Han föddes i Kina i en adlig familj. När han var tre år dog hans gamle far, och han växte upp under mycket fattiga omständigheter tillsammans med sin unga mor och hennes far.

Konfucius var en filosof och de gamla värderingar han förde vidare var att man skulle visa respekt uppåt, välvilja nedåt. Hans filosofi var också att alla föds lika och formas genom utbildning och övning.

Han ansåg själv att han inte skapade något nytt utan bara förde vidare äldre värderingar, som han ansåg var viktiga att följa. Följde man dessa så skulle människor kunna leva i universell harmoni kallad Tao. Han samlade en skara lärjungar omkring sig, som förde vidare och nedtecknade hans idéer. 

Många av hans verk har haft en stor betydelse i Kina och varit sådant som bildade kineser har lärt sig utantill. Ni känner säkert till flera av citaten, för de används fortfarande runt om i världen i olika sammanhang.
   
  • Gör inte mot andra vad du inte vill att de skall göra mot dig.
  • Att leva utan att tänka har inget värde. Att tänka utan att leva är farligt.
  • Bättre tända ett ljus än att förbanna mörkret.
  • I natt smidde jag tusen planer, men i morse gjorde jag allt som vanligt.
  • Oroa dig inte för att ingen känner dig; försök att vara någon värd att känna.
  • Man kan bedra en ärlig man men aldrig göra honom löjlig.
  • Jag hör och jag glömmer. Jag ser och jag kommer ihåg. Jag gör och jag förstår.
  • Om du hatar en människa, gör henne en tjänst och du skall lära dig älska henne.
  • Att veta det rätta och inte göra det är brist på mod.
  • Vart du än går, gå med hela ditt hjärta.
  • Allting har sin skönhet, men alla ser den inte.
  • Respektera dig själv och andra kommer respektera dig.
  • Om en människa upptäcker sitt misstag och inte rättar till det begår hon ytterligare ett misstag.
  • Människan har tre möjligheter att handla klokt. För det första genom eftertanke, det är det mest förädlade, för det andra genom att härma, det är det lättaste och för det tredje genom erfarenhet, det är det bittraste.
  • Kunskapens kärna är att äga den och använda den.
  • Studier utan eftertanke är bortkastad tid - eftertanke utan studier är farligt.
  • När du ser en mästare, sök att likna honom. När du ser en dåre, pröva dig i ditt inre.
  • Den som begär mycket av sig själv och föga av andra slipper bli föremål för avund.
  • Den som flyttar ett berg börjar med att bära bort småsten.
  • Det storslagna ligger inte i att aldrig falla, utan att resa sig varje gång det händer.
  • Det spelar ingen roll hur långsamt du rör dig, bara du inte stannar.
  • Det viktiga är inte hur länge man lever, utan hur väl man lever.
  • Människan har två öron och en mun. Detta för att kunna lyssna två gånger så mycket som hon talar.
  • Studera det förgångna, om du vill förutsäga det kommande.
DESSA FEM IDÉER 
TYCKER JAG KÄNNS VIKTIGA!

1. ______________________________________________________

    ______________________________________________________

2. ______________________________________________________

    ______________________________________________________

3. ______________________________________________________


    ______________________________________________________

4. ______________________________________________________

    ______________________________________________________

5. ______________________________________________________

    ______________________________________________________



torsdag 12 februari 2015

Roliga bokredovisningar


Att redovisa en bok


Att läsa böcker är viktigt av många anledningar. Ett sätt att motivera eleverna till att läsa är att ha roliga bokredovisningar, något som utmanar dem och som de kan se fram emot. Själva redovisningsdagen är en trevlig, händelserik och festlig dag. Trots att alla får samma förslag att välja mellan brukar redovisningarna inte bli likadana, man kan variera de olika förslagen mycket och alla läser ju olika böcker. 

Så här jobbar vi och detta är mycket populärt bland eleverna. Eleverna får välja en bok. De får 4-6 veckor på sig att läsa boken och parallellt påbörjar de också arbetet med att förbereda sig inför bokredovisningen. De ska redovisa sin bok både skriftligt och muntligt. Till sin hjälp får de listan nedanför. Härifrån får de välja på vilka sätt de vill redovisa boken. De uppmanas att välja några olika sätt och de får givetvis också komma på andra varianter än de som står på listan!

Jag brukar också ge dem ett schema där de får planera sitt arbete. Detta schema tar de med och visar mig vid flera tillfällen, så att jag kan se hur långt de har kommit och även hjälpa dem om de behöver min hjälp. Tack vare schemat hinner alla eleverna bli klara i tid. 

Alla dessa olika redovisningssätt kan eleverna givetvis använda sig av vid andra sorters redovisningar också. Eleverna får positiv feedback av klasskamraterna direkt efter sin redovisning. Här är alla väldigt aktiva och måna om att "höja sina kompisar" och visa sin uppskattning.  

Olika sätt att redovisa en bok – elevernas favoriter


Något du läser upp eller berättar om med hjälp av stödord
  • Skriv en bokrecension, där du talar om vem författaren är, berättar om bokens innehåll och ger en kortfattad beskrivning av de viktigaste personerna i boken. Du ska också tala om vad du tycker om boken och varför du tycker så.
  • Berätta om boken ur någon annans synvinkel t.ex. en av personerna i boken.
  • Uppträd som en av personerna i boken - berätta om dig själv och din roll i berättelsen.
  • Gör en beskrivning av en eller flera av personerna i boken.
  • Skriv en fortsättning på boken.
  • Skriv en tidningsartikel som behandlar en händelse i boken.
  • Skriv om slutet på boken eller en händelse i boken.
  • Skriv ett lovtal till en person i boken.
  • Skriv en dikt som har kopplingar till boken; händelser eller personer i boken.
  • Skriv en dagbok som skulle kunna tillhöra en av personernas i boken.
  • Skriv ett brev till en person i boken.
  • Skriv ett brev från en av personerna i boken till någon annan.
  • Skriv ett brev till författaren.
  • Skriv ett brev från författaren till läsarna.
  • Gör en jämförelse med boken och filmen.
  • Gör en jämförelse med boken och en annan bok.
  • Gör en jämförelse mellan två personerna i boken. Hur är de? Berätta om dem. Finns det likheter/olikheter …
  • Skriv en argumenterande insändare om varför man ska eller absolut inte ska läsa boken.
  • Skriv en argumenterande insändare i en tidning om en situation eller händelse i boken. Skriv vad du tycker och övertyga andra om dina åsikter.

Någon form av teater
  • Gör en intervju med en av personerna i boken.
  • Intervjua författaren – skriv ner frågor som du låter en kamrat läsa upp och var själv författaren som svarar på frågorna.
  • Spela upp en scen ur boken. Skriv ner repliker, träna och spela upp. Du kan ta hjälp av kamrater, som får olika roller eller så kan du spela alla de olika rollerna själv.
  • Skriv om en scen ut boken till ett pjäsmanus.
  • Uppträd som författaren - berätta historien bakom boken du har skrivit.
  • Gör ett reklaminslag för TV för att sälja boken.
  • Berätta om boken, berätta som att du är en av huvudpersonerna.
  • Gör en nyhetssändning som bygger på en händelse i boken.
  • Läs ett stycke ur boken och låt samtidigt några kamrater spela upp och göra det du läser.
 Använd dig av bild
  • Rita eller måla bilder ur boken och berätta sedan för klassen om händelser och personer med hjälp av bilderna.
  • Gör en tidslinje över händelserna i boken.
  • Utforma en annons, så att man blir sugen på att läsa boken. Klistra in den i en tidning.
  • Måla av dina egna inre bilder av några personer i boken och berätta om dem.
  • Rita en karikatyr av någon av personerna i boken och berätta om den personen.
  • Gör ett nytt bokomslag.
  • Gör en karta och berätta om boken utifrån kartan.
  • Rita upp berättelsen i serieform.
  • Bygg en modell och berätta om boken utifrån modellen.
  • Ha en lite låda där du samlar saker som alla har en anknytning till boken. Berätta om boken med hjälp av att du samtidigt tar fram en sak i taget ur lådan.
  • Måla bilder, häng upp dem på en hängande mobil och berätta om dem.
  • Gör en affisch som handlar om boken.
  • Huvudpersonen är försvunnen. Gör en affisch om en försvunnen person. Visa upp och läs affischen. 

Frågor, frågesport, spel och tävlingar
  • Gör en lista med frågor som du ställer till klassen på hur de skulle reagera på händelser eller situationer som personerna i boken ställs inför. 
  • Tillverka ett spel som har anknytning till bokens handling, kanske frågor om bokens handling eller personer i boken.
  • Gör ett kortspel.
  • Gör en tipspromenad.
  • Skriv tio frågor om det du berättat om. Låt kamraterna svara på dem. Ha öppna frågor eller låt dem välja på tre olika alternativ.
  • Tillverka ett korsord med frågor som passar till boken. 

Använd dig av musik
  • Skriv en sång om boken.
  • Skriv en rap om boken.
  • Skriv ny text till en redan känd låt. Låt den få anknytning till en händelse i boken eller till personerna i boken.
  • Gör en kort musikal av en del av boken(en teater där man sjunger replikerna).

Ta hjälp av datorn
  • Gör en Power Point eller ett bildspel i ett annat program.
  • Gör en video(här kan du använda många av förslagen ovanför).

Få igång dina kamrater
  • Grupparbete - Låt dem svara på frågor om boken.
  • Diskussion i helklass eller i smågrupper. Hitta bra frågeställningar som kan engagera alla. Låt dem diskutera frågor som på något sätt har med bokens innehåll att göra. (Exempel: Var det rätt gjort av hennes bror när han ...? Hur kunde huvudpersonen ha gjort istället? Vad tycker ni om …? Finns det exempel på detta här hos oss? Kan detta hända i Sverige? ... osv). 

      Ett exempel på elevernas arbetsschema